Digital arv

Forside 9 Digital arv

Brems afdødes digitale spor

​​​​​​​Hvad skal der ske med indholdet på fars computer og hans profil på de sociale medier?

Vi skal altid værne vores identitet og personlige oplysninger imod fx misbrug på nettet. Selv efter vores død.

I sig selv kan det være krævende nok at få ryddet op og sorteret i fysisk arvegods. Desværre glemmer rigtig mange, at den samme øvelse gælder digitalt. Herunder har afdøde ofte heller ikke betænkt de efterladte med login-oplysninger. Det betyder bl.a., at fx Facebook-profilen fortsat figurerer, at vigtige billeder og dokumenter på telefonen, harddisken osv. går tabt.

​​​​​​​Nedenfor kan du se, hvad du skal gøre som efterladt med en digital arv og ikke mindst, hvordan du kan sikre, at den digitale arv efter dig er til at håndtere for dine efterladte.Nedenfor kan du se, hvad du skal gøre som efterladt med en digital arv og ikke mindst, hvordan du kan sikre, at den digitale arv efter dig er til at håndtere for dine efterladte.

​​​​​​​Sådan gør du som efterladt med en digital arv:​​​​​​​

Konti og profiler på de sociale medier skal aktivt lukkes ned. Dette bl.a. fordi de er mere udsatte for at blive hacket, når ingen vedligeholder dem, og den konfrontation er ubehagelig for dig og andre efterladte.

For at slette afdødes digitale spor, skal en skifterets- eller dødsattest medsendes som dokumentation. Dette gøres direkte hos de respektive medier. (Bemærk i øvrigt, at processen oftest foregår på engelsk).

Ønsker du vores hjælp til arbejdet, er vi klar. 

{

Den type af informationer, vi lægger på nettet og på computeren, er måske den type informationer, der siger allermest om den, vi er. Som sådan er det måske det, der rummer mest personlighed. Derfor er det vigtigt, at man tager stilling til det”, siger Thomas Ploug, lektor i it-etik ved Aalborg Universitet og medlem af Det Etiske Råd

​​​​​​​Kilde: Kristeligt Dagblad

​​​​​​​Facebook

Her finder du en guide til, hvordan du lukker afdødes profil ned. Ønsker du derimod at beholde profilen og gøre den til en et mindesmærke, kan du finde den guide til det.

Instagram

Her finder du en guide til, hvordan du lukker afdødes profil ned. Ønsker du derimod at beholde profilen og gøre den til en et mindesmærke, kan du finde den guide til det,

​​​​​​​Twitter

Her finder du en guide til, hvordan du lukker afdødes profil ned.

​​​​​​​Microsoft-mailboks

Her finder du en guide til, hvordan du lukker afdødes profil ned.

E-Boks

Pårørende til afdøde skal bede om adgang via en formular på e-Boks’ hjemmeside.

​​​​​​​LinkedIn

Her finder du en guide til, hvordan du lukker afdødes profil ned.

Ønskes yderligere råd til at slette eller deaktiverer afdødes profiler på de sociale medier

Gode råd til dig, som vil sikre dine efterladte:

Heldigvis er det hos flere medier muligt at give venner og familie adgang til din profil. Muligheden forefindes ofte under ’indstillinger’ på din profil.

Tag aktivt stilling til, hvad du ønsker at give videre blandt dine fotos, e-mails og adgangskoder. Skriv dine loginoplysninger (brugernavn + adgangskode) til de forskellige steder (telefon osv.) ned og opbevar dokumentet sammen med dine øvrige personlige dokumenter som fødselsattest, vielsesattest osv.

Benyt dig også af muligheden for at gemme digitale dokumenter og fotos på en ekstern harddisk, der fysisk opbevares samme sted som nævnt øverst.

Mht. myndighedernes oplysninger om dig kan du ikke gøre noget for at hjælpe dine efterladte. Med dit CPR-nummer på hånden skal de selv kontakte de enkelte myndigheder. Til gengæld kan du på førnævnte dokument med login-oplysninger også påføre, hvis der er myndigheder, der har vigtige oplysninger om dig. Fx af sundhedsfaglig karakter vedr. arvelige sygdomme (din læge), skatteforhold (SKAT) og lign.

Du er altid velkommen til at ringe på 97 52 08 98 

Begravelseshjælp