FAQ

Ofte stillede spørgsmål og svar ifm. dødsfald

Hjemmedødsfald – hvad gør du?

Selvom du ikke føler tvivl, siger loven, at det altid er en læge, der skal bekræfte og attestere et dødsfald. Som det første skal du derfor kontakte afdødes læge eller vagtlægen.

Omstændighederne for dødsfaldet er selvfølgelig afgørende for, hvordan du nu bedst skal forholde dig som nærmeste pårørende, mens du venter på lægen.

Hvad enten det er et uventet eller forventet dødsfald, fx efter længere tids sygdom, virker det for mange trygt og rart at samle venner og/eller familiemedlemmer omkring sig. Ved dødsfald er det nemlig naturligt for vi mennesker at rykke sammen. Både for at give og modtage støtte, trøst og omsorg. Under alle omstændigheder er det tidligt i forløbet naturligt at orientere afdødes nærmeste netværk. Dvs. venner, familie, arbejdsplads osv.

Med lægen på vej for at konstatere dødsfaldet – hvad gør du?

Det er ikke ualmindeligt, at der kan gå lang tid, før lægen kan komme, bekræfte og attestere dødsfaldet. Fx hvis dødsfaldet sker midt om natten.

Imens du venter på dette, kan du sagtens kontakte os her hos Boudigaard Begravelse, da vi har døgnvagt.

Igennem tiden har flere pårørende efterfølgende beskrevet, at det at være på forkant med det uundgåeligt praktiske har virket forløsende midt i det følelsesmæssigt svære.

Med vores certificering i bedemandsfaget kan du trygt overlade tilrettelægning af begravelsen/bisættelsen til os. Herunder den nødvendige koordinering og formidling i forhold til fx kirke, gravsted og myndigheder.

Vi gør os samtidig umage for støtte og vejlede dig i, hvad du ellers bør være opmærksom på som nærmeste pårørende til afdøde. Vi har i den forbindelse udarbejdet en tjekliste, som du ser her

Før begravelsen eller bisættelsen – hvad er muligt?

Hvad med afdødes påklædning?

Afdøde kan iklædes det tøj, som afdøde måske på forhånd har ønsket – eller du/I som pårørende ønsker. Smykker kan også overvejes, hvis det føles mere rigtigt, at de følger afdøde.

Kan afdøde ses inden begravelsen/bisættelsen?

Ja, det er muligt for pårørende at aftale at se den afdøde i kisten. Vi arrangerer gerne et privat øjeblik til formålet. Fx ifm. udsyngning.

Er udsyngning mulig?

At synge ud er en gammel tradition, hvor man samles omkring afdøde, før kisten lukkes og køres til kapellet. Der synes en sang eller salme, og ofte fremsiges en bøn.

Udsyngning kan både foregå i afdødes hjem, på sygehuset, på hospice, på plejehjemmet eller i kapellet. Som supplement eller i stedet kan der desuden afspilles musik. Fx musik, der havde betydning for den afdøde.

Er indrykning af dødsannonce et krav?

I praksis er der ingen lov om, at dødsfald og tidspunkt samt sted for begravelse eller bisættelse skal annonceres, men skikken er ret udbredt. Dødsannoncer bringes typisk i lokalaviser og online via afdoede.dk. Se fx med her

Vi kan bistå med hjælp til ordlyd, indrykning og medievalg. Dette både lokalt og for den sags skyld nationalt, idet afdøde jo sagtens kan have haft en stor berøringsflade.

Kan der søges begravelseshjælp?

Uanset begravelse eller bisættelse kan der søges begravelseshjælp fra det offentlige, hvis afdøde havde ret til dansk sygesikring og ikke var formuende. Beløbets størrelse afhænger bl.a. af afdødes alder og formueforhold. Vi hjælper dig gerne igennem ansøgningsprocessen.

Du er altid velkommen til at ringe på 97 52 08 98 

Begravelseshjælp