Askespredning

Forside 9 Askespredning

Det alternative hvilested i havet/fjorden

Efter kremering kan den afdødes aske blive spredt over åbent vand som hav og fjord. Ikke søer.

Som udgangspunkt er det reglen, at afdøde selv skal have fremsat sit ønske på skrift. Forefindes dette dokument ikke, kan der kompenseres, hvis du og andre pårørende er helt sikre på, at netop askespredning var afdødes ønske. (Afgørelsen vil være op til begravelsesmyndigheden, der er Folkekirken/den pågældende præst i afdødes kirkesogn).

Ansvaret for askespredningen, og at det foregår etisk korrekt, tilfalder dig og de andre efterladte. Fx skal spredningen foregå, så det ikke vækker opsigt – ligesom det ikke er tilladt at sænke en uforgængelig urne med aske i havet.

Vi sætter dig gerne i kontakt med lokale sejlere, der har erfaring med askespredning. Desuden har vi endda en kollega her i vores bedemandsforretning, der har etisk indsigt og vil kunne forestå handlingen.

Sådan registreres dit ønske om askespredning

Der findes en blanket, der hedder ’spredning af aske over åbent hav’ på borger.dk. Denne udfyldes, gemmes i systemet. Kan med fordel printes, underskrives og lægges blandt dine personlige papirer, som efterladte får brug for.

Du kan også tilkendegive dit ønske om askespredning på et almindeligt stykke papir. Bare husk at oplyse dit CPR-nummer, din adresse, datering og fuldt navn med underskrift.

Inspiration til valg af urne

Urner fås forskelligt formgivet i et væld af materialer, farver og størrelser.

Du er altid velkommen til at ringe på 97 52 08 98 

Begravelseshjælp