Vores rustvogne

Forside 9 Vores rustvogne

Hyldest til lyset og livet
– dét er vores rustvogne!

Når den sidste køretur skal ære den afdøde…

En rustvogn er en tjenestebil, og den er ligesom fx ambulancen specialfremstillet til formålet. Det sikrer os som bedemænd et funktionsvenligt og driftssikkert køretøj, hvilket virkelig er vigtigt, når man skal håndtere den tunge kiste og transportere afdøde med værdighed.

Udtrykkets betydning

Vi har gjort op med forestillingen om, at den klassiske rustvogn skal være sort. Vores rustvogne er lyse. Vi har tænkt det som en hyldest til lyset og livet på afdødes sidste køretur.

Bil-fabrikat og miljøhensyn

Hos Boudigaard Begravelse er vores rustvogne af fabrikatet Volvo. I flåden har vi tre, der alle er produceret på bestilling og leveret direkte fra et specialværksted i Sverige.

Vi overholder alle bilsyn og gør generelt meget ud af vedligeholdelse og rettidig udskiftning. Fx havde vi i december 2022 fornøjelsen at tage vores første hybrid-rustvogn nogensinde i brug. En splinterny Volvo V90 Hybrid – og vi har bestilt en tilsvarende – som vi forventer at kunne tage i brug fra begyndelsen af 2024.

Egentlig havde vi oprindeligt ønsket os en 100% eldrevet rustvogn, men indtil det teknologisk er muligt, er vi glade for at køre hybrid-rustvogn. På den måde medvirker vi aktivt til den grønne omstilling.

Som andre hybridbiler har vores rustvogn – Volvo V90 Hybrid – to motorer. Én til el og én til brændstof. Den kører op til 70 km for hver opladning, hvilket foregår hjemme i vores garageanlæg.

På længere køreture slår den brændstofdrevne motor automatisk til, så vi undgår at gå i stå med rustvognen, hvis en transport er eller bliver uventet lang. Derudover har hybrid-rustvognen den fordel, at den også er støjsvag, hvilket helt naturligt gør stemningen omkring begravelsen eller bisættelsen ekstra andægtig.

Hvorfor hedder det egentlig en rustvogn?

Når man nu skal ære de døde, kan det undre, hvorfor bilen til at fragte dem kaldes for en rustvogn. For det henleder jo til skældsordet for en gammel, rustangrebet bil til skrot. Der er dog en fin forklaring:

’Rust’ stammer fra tysk og bruges om det at ruste sig (forberede sig, udrustning osv.). Når fortidens konger og storfyrster skulle transporteres omkring, var det med følge af en rustvogn. Heri pakkede man bagage, mad og drikke samt militær udrustning. I krigstid brugte man desuden vognene til at transportere rustninger og ammunition ud til soldaterne på krigsmarken. Og var der her faldne soldater, tog man dem med tilbage i de samme vogne. Dermed fik rustvognen sin forbindelse til døden.

Du er altid velkommen til at ringe på 97 52 08 98 

Begravelseshjælp