I alle livets forhold er vi danskere mere og mere begyndt at tænke bæredygtighed ind i den måde, vi lever på – men faktisk også, når vi skal tage afsked med livet. Det mærker man hos Boudigaard Begravelse.
– Som alle andre tænker vi selv bæredygtighed ind i vores liv, både privat, men også i vores forretning. Derfor har vi i et stykke tid arbejdet med at være på forkant med den udvikling, også fordi flere og flere af de efterladte efterspørger muligheden for at give deres kære en bæredygtig afsked. Eller afdøde selv på forhånd har ønsket det og skrevet det ned i folderen ”Min sidste vilje”, siger Rikke Boudigaard.
Sammen med de to bedemænd hos Boudigaard Begravelse, hendes mand Søren Toft og Birgitte Sand Mortensen, har hun, der selv står for administration og bogholderi, undersøgt markedet nøje for at finde frem til en bæredygtig kiste.
Papirkisten SAGA
Og valget er faldet på ”papirkisten” SAGA, som er en miljøvenlig kiste til kremering. SAGA er gennem otte år blevet udviklet og testet i et skandinavisk samarbejde mellem kisteproducenter og forskere
– og med udgangspunkt i grundtanken om, at alt i livet er til låns. Og det man låner af naturen, bliver betalt tilbage i SAGA.
– Papirkisten indeholder kun halvt så meget træ, som en almindelig kiste. Samtidig er træet affald fra skovrydning, mens resten af ”papirmassen” blandt andet er lavet af kartoffelskræller, citronskræller og skaldyrsskaller. Alle materialer er biologisk nedbrydelige, og ved produktionen af SAGA, bliver der udledt 40 procent mindre CO2 end ved produktion af en almindelig trækiste, forklarer Søren Toft.
Til forveksling ligner SAGA den traditionelle hvide trækiste i form og udseende, men når man løfter den, vejer den kun det halve.
Det naturlige valg
– SAGA vejer blot 25 kilo, så den er i dobbelt forstand bæredygtig og kræver færre kræfter at løfte, smiler Rikke Boudigaard. På landsplan bliver godt syv ud af ti i dag kremeret, lokalt er det otte ud af ti – og begge tal er stigende.
– Set i det lys bliver bæredygtige Kisteløsninger et mere og mere naturligt valg på linje med de biologisk nedbrydelige urner, som længe har været med til at bidrage til en bæredygtig afsked, siger Søren Toft.